CIOFF-SERBIA
Međunarodni savet organizatora
festivala folklora i tradicionalne kulture

Nacionalna sekcija Srbija

Kulturno umetničko društvo dom amatera „Branko Radičević“


Adresa:

Tošin bunar 2
11080, Zemun

Telefon:

0655121314

Osnovan

1921

Direktor ansambla / kontakt osoba

Milan Petrović

Kratak istorijat ansambla

KUD “Branko Radičević“ iz Zemuna nastao je spajanjem KUD „Sloga“ i „Akademskog pevačkog društva" iz Zemuna, 31. Maja 1921. godine. Prateći genezu razvoja amaterskih kolektiva koji su direktni prethodnici pomenutih amaterskih društava dolazimo do 1907. godine.
Pod imenom KUD “Branko Radičević putovali smo širom nekadašnje i ove Jugoslavije.
U inostranstvu su predstavljali bogatstvo srpskog i narodnog stvaralaštva – u Grčkoj, Turskoj, Bugarskoj, Rumuniji, Mađarskoj, nekadašnjoj ČSSR, nekadašnjoj SSSR, Poljskoj, Nemačkoj, Švajcarskoj, Austriji, Italiji, Fransuskoj, Belgiji, Španiji, Holandiji, Maliju, Togou, Gani, obali Slonovače.
Nagrade su brojne, pomenućemo neke:
Srebrna ogrlica i medalja na svetskom takmičenju u Dežonu; posebna nagrada svetske organizacije CIOF za promociju i afirmaciju CIOF- a; prvo mesto na internacionalnom festivalu folkolora u Efesu – Turska; prvo mesto na internacionalnom festivalu folkolora u Bergamu – Italija; prva nagrda za stilizaciju i program u celini saveza KUD-ova Beograda; prva nagrda za kostime saveza KUD-ova Beograda; zlatna plaketa saveza amatera Srbije za izuzetne zasluge; oktobarska nagrada grada Beograda; orden zasluga za narod sa srebrnom zvezdom dodeljen 1989. godine.