CIOFF-SERBIA
Međunarodni savet organizatora
festivala folklora i tradicionalne kulture

Nacionalna sekcija Srbija

Kulturno umetničko društvo “ Zora“


Adresa:

Makenzijeva 20a
11000, Beograd , 11000

Telefon:

0658072359

Osnovan

1992

Direktor ansambla / kontakt osoba

Banković Goran

Kratak istorijat ansambla

Kulturno umetničko društvo ,,Zora” osnovano je 1992. godine. оd strane roditelja entuzijasta, čija deca su sa uspehom igrala folklor u drugim društvima. To su bile teške godine а ozbiljniji rad sa decom počinje 1999 godine kada društvo preuzima dotadašnji igrač  a sada uspešan umetnički direktor društva Goran Banković. Bez njegovog neizmernog strpljenja i volje ,,Zora” bi danas sigurno izgledala mnogo drugačije. Trudio se, i uspeo, da stvori  društvo jedinstveno po osećaju poštovanja i prijateljstva koje vlada među članovima. Počeli su da se nižu uspesi na svim Beogradskim scenama od Ustanova kulture Palilula, Vuk Karadžić, Studentski grad , Kolarčeva zadužbina,Dom sindikata, Madlenijanum I Sava centar. Istrajnost prvih članova ,,Zore” urodila je plodom - danas se na nastupima ovog KUD-a  sa ponosom predstavljaju  škole folklora,pripremni,dečiji  i omladinski ansambli, kao I rekreatvna – veteranska grupa sa preko 200 dece i mladih koje vezuje ljubav prema narodnim igrama i pesmama. Pored igračkih sekcija društvo ima I grupu pevača I narodni orkestar . Obe sekcije je započela muzički pedagog profesorka Snežana Knežević koja je ove sekcije dovela na veoma visok nivo izvodjenja.Društvo je učestvovalo na  Svetskom danu igre , danu planete zemlje, Otvaranju dečijih olimpijskih igara za decu sa posebnim potrebama i mnogim drugim manifestacijama i humanitarnim koncertima širom naše zemlje.
Možemo da se pohvalimo I sa preko 50 međunarodnih festivala na kojima smo učestvovali u poslednjih 15 godina. Bili smo u Bugarskoj, Grčkoj, Mađarskoj, Turskoj, Rumuniji, Austriji, Poljskoj, Češkoj, Nemačkoj, Holandiji, Belgiji, Italiji, Francuskoj, Španiji, Portugaliji, Kini,Velikoj Britaniji, Sloveniji,Sardiniji I Filipinima
Veliki broj ovih festivala je na listi Cioff festivala .Naše društvo je I osnivač Beogradske folklorne asocijacije – BEFA organizacija koja organizuje vec 7 godina BEFA međunarodni festival u Beogradu na koji svake godine dođe preko 100 izvođača iz nekoliko zemalja.
Organizatori smo I BEFA takmičarskog festivala društava iz Srbije pod nazivom '' Opankom kroz Srbiju'' .