CIOFF-SERBIA
Međunarodni savet organizatora
festivala folklora i tradicionalne kulture

Nacionalna sekcija Srbija

OKUD “ Sveti Sava“


Adresa:

Svetosavskа 1
22330, Nova Pazova

Telefon:

0638263340

Osnovan

2002

Direktor ansambla / kontakt osoba

Marko Kamdžijaš

Kratak istorijat ansambla

ОКУД Свети Сава је друштво из Нове Пазове, места које је 20 километара удаљено од главног града Србије, Београда. Друштво је основано 2002 године и ради непрекидно пуних 16 година. Рад друштва је подељен у секције, а око 140 чланова сврстано је у оквиру драмске, ликовне и фолклорне секције која је уједно и најбројнија.
У оквиру фолклорне секције са доста успеха раде дечији ансамбл, извођачки ансамбл, балетски студио, народни оркестар, као и мушка и женска певачка група. Програм који чланови нашег друштва изводе састоји се од традиционалних песама и игара из свих крајева Србије. На репертоару нашег ансамбла налази се преко 20 кореографија из различитих крајева Србије. Свака од тих кореографија сачињена је од песама и игара који су специфични и карактеристични за сваку област посебно. Поред тога јако се води рачуна да и ношња у којој се кореографије изводе буде типична и карактеристична за тај регион. Свака кореографија изводи се уз пратњу народног оркестра који кореографије свира на традиционалним инструментима. Велика пажња посвећује и квалитету извођења сваке кореографије. Бројне награде које су чланови нашег ансамбла у претходним годинама освојили говоре да ансамбл гаји и држи висок ниво квалитета извођења програма. Ансамбл тренутно има преко 20 златних, сребрних и бронзаних плакета са покрајинских и републичких фестивала у Србији.
Чланови нашег ансамбла са лакоћом изводе двочасовни програм који је имала прилику да види публика у свим већим градовима Србије, као и публика у Македонији, Босни и Херцеговини, Хрватској, Мађарској, Бугарској, Словачкој, Пољској, Русији
Али свет је велики и примамљив. И чланови ОКУД-а Свети Сава су и даље жељни наступа и аплауза на великим позорницама широм света. Спремни су да лепоту српске песме и игре покажу на што више различитих фестивала , да упознају друге културе и обичаје , друге народе, да се друже са свим људима чистог срца и игају и певају где год им се укаже прилика.
Уметнички Руководилац ансамбла : Никола Камџијаш
Уметнички руководилац дечијих група: Марко Камџијаш
Уметнички руководилац народног оркестра : Бојан Јевтић