CIOFF-SERBIA
Međunarodni savet organizatora
festivala folklora i tradicionalne kulture

Nacionalna sekcija Srbija

AKUD Univerziteta u Beogradu „Branko Krsmanović“


Adresa:

Balkanska 4
11000, Beograd

Telefon:

381644599327

Osnovan

1945

Direktor ansambla / kontakt osoba

Milan Cerović

Kratak istorijat ansambla

Ансамбл народних игара и песама АКУД Универзитета у Београду "Бранко Крсмановић" основан је 1945. године, као један од Ансамбала Културно-уметничког друштва студената Београдског Универзитета. Доласком маестра Бранка Марковића 1949. године, првака балета Београдске опере, Ансамбл је започео
са радом на студиозном оплемењивању богатог фолклорног наслеђа нашег народа.
Маестро је оставио неизбрисив траг у сценском постављању народне игре, не само у Крсмановићу, већ и шире, а његова ванвременска уметничка дела и данас плене домаћим и иностраним сценама.
Стицање интернационалног искуства и угледа, почело је гостовањем у Немачкој
(светски фестивал студената у Минхену) 1951. године да би већ на Балканском фестивалу (Анкара 1954.) понео епитет најбољег. Пуну зрелост ансамбл је потврдио освајањем златних медаља на Светском фестивалу омладине и студената у Москви (1957.) и Бечу (1959.). Златна медаља града Дамаска је употпунила ову „златну жетву“. Највиша признања у земљи и иностранству, освојене награде на многобројним
Фестивалима, уврстиле су овај ансамбл у реду најпознатијих у земљи и иностранству
и донела им епитет „Амбасадора добре воље и културе“. Међу најзначајнијим гостовањима на свим континентима убрајају се: осмомесечна турнеја око света (која се својевремено нашла у Гинисовој књизи рекорда), пет гостовања у земљама Латинске Америке и четири тромесечна гостовања у САД и Канади. Истичу се и наступи у најугледнијим салама попут Палате Шајо, Бољшој театара, Бељас Артеса, Париске и Римске опера, Карнеги хола.
Последњих година ансамбл је гостовао у Израелу, три пута у Кини, на Медитеранским играма у Тунису, Балканском фестивалу у Охриду, фестивалима у Грчкој и Словенији, Светском фестивалу фолклора у Драмондвилу (Канада) у јулу 2004. године, Медитеранском фестивалу културе Калеља, Форум Барселона – Шпанија 2004, Светски „Порше“ скуп – Аустрија 2005. Прослава 400 година од настанка друге најпревођеније књиге на свету „Дон Кихот“ – М. Сервантес, протекла је такође у знаку Крсмановића у Сиудад Реалу, као и фестивали у Севиљи, Кадизу и Бадахозу на једномесечној турнеју по Шпанији (јул 2005).
У 2013. години, први пут после више од 60 година, Ансамбл је гостовао у Кувајту, где је имао част да свечаним концертом обележи 50 година дипломатских односа Кувајта и наше земље. Ансамбл је 2015. године представљао Србију на међународном сајму туризма у Москви, док је величину народног стваралаштва Србије промовисао и на интернационалним фестивалима фолклора у Грчкој (2016.), Пољској (2017.) и Италији (2019.). Посебно се издваја турнеја у Грчкој из 2016. године, где је Ансамбл био део обележавања стогодишњице српског присуства на грчким острвима Крф и Видо.
Ансамбл је 2018. године имао част да Србију представи у Кини на реномираном светском фестивалу у Пекингу. У оквиру петнаестодневне турнеје по Кини, посетили смо и градове Јиви и Јинхуа. Посебно смо поносни на чињеницу да је наше наступе у Кини снимала кинеска национална телевизија (CCTV). Турнеја у Кини допринела је сарадњи Ансамбла са кинеским издањем часописа National Geographic, чији је
фоторепортер Li Wei боравио у посети Ансамблу, фотографисало народну ношњу и начиниo репортажу о народној игри Србије.
Поред промоције Србије на међународном плану, Ансамбл данас представља једног од најрепрезентативнијих и најцењенијих чувара традиције и редовно наступа и одржава концерте на сценама широм наше земље. Ансамбл се издваја и по хуманитарном активизму. Народну игру смо у више наврата презентовали деци са сметњама у развоју и нашим најстаријим суграђанима у домовима за негу старих лица.
Посебно смо поносни на сарадњу са Радио телевизијом Србије, за чије потребе су играчи Ансамбла народних игара и песама снимали џинглове и промотивне спотове, који су саставни део свакодневног програма. Поред тога, Ансамбл је редован учесник Светосавске академије, Академије Универзитета у Београду, промоције официра Војске Републике Србије.
Када је реч о сарадњи са институцијама од националног значаја, истиче се сарадња Ансамбла са Етнографским музејом у Београду, Централним институтом за конзервацију и Народним позориштем у Београду. Ансамбл народних игара и песама броји преко 200 чланова, распоређених у четири ансамбла - извођачки, припремни, почетни и дечији ансамбл. Богатство Крсмановића посебно одликује непроцењива вредност оригиналних делова народне ношње. Уметнички директор Ансамбла народних игара и песама је Филип Радојичић, док је уметнички директор Ансамбла народне музике Александар Чутаја.