CIOFF-SERBIA
Međunarodni savet organizatora
festivala folklora i tradicionalne kulture

Nacionalna sekcija Srbija

Folklorni ansambl Doma kulture „Prnjavor“


Adresa:

Karadjordjeva 2
15306, Prnjavor

Telefon:

381603547133

Osnovan

1993

Direktor ansambla / kontakt osoba

Mario Maksimovic

Kratak istorijat ansambla

Први писани трагови о култури у Мачванском Прњавору датирају из далеке 1922/23. године, када је сеоски учитељ Александар Дачић, основао дилетантску културно-просветну групу.
После Другог светског рата, захваљујући изградњи Дома културе, покренут је рад фолклорних секција у Прњавору и у околним местима. Фолклорни ансамбл, као најмасовнија секција, својим вишедеценијским радом постаје културни бренд, не само Прњавора, него и околине. Озбиљнији и редовнији рад започиње се 1993 године.
Вишеструки смо победници аматерских смотри фолклорних ансамбала Србије који организује Савез аматера. Дечији ансамбли су учесници републичких завршних смотри у Краљеву и Ратини. Фолклорна секција тренутно броји 230 чланова. Ансамбл на репертоару има 22 кореографије. Један од највећих успеха нашег фолклорног ансамбла је освајање првог места на Републичкој смотри села Србије 1993. године одржане у Малом Иђошу, а 2008. године. Као најбољи фолклорни ансамбл нашег округа учествовали смо на Републичкој смотри фолклорних ансамбала Србије одржаној у Пожаревцу и том приликом освојили награду за најбоље изведену кореографију „Влашке игре Хомољског краја“. На окружним и међународним смотрама, фолклорни ансамбал Дома културе „Прњавор“ увек је био веома запажен и са тих фестивала има велики број освојених награда и плакета. 2021. год. На такмичењу у Ваљеву-"Златни опанак" осваја прво место, а народни оркестар друго место. Поред наступа у Србији, учесник је многих интернационалних фестивала широм Европе, од којих се посебно издвајају фестивали у Грчкој, Бугарској, Румунији, Украјини, Пољској, Кипру, Турској, Немачкој, Италији, Шпанији…