CIOFF-SERBIA
Međunarodni savet organizatora
festivala folklora i tradicionalne kulture

Nacionalna sekcija Srbija

KUD „Batajnica“


Adresa:

Sevastokratora Branka 77-79
11273, Batajnica

Telefon:

0646178545

Osnovan

2004

Direktor ansambla / kontakt osoba

Mirko Mutapčić

Kratak istorijat ansambla

KUD „Batajnica“ osnovano je 2004. godine. Broji oko 200 članova razvrstanih u pet dečije sekcije, prvi izvođački ansambl i veteranski folklorni ansambl. Među sekcijama su još dečiji i veliki narodni orkestar, tamburaški orkestar, ženska i muška grupa pevača kao i dečiji hor.

Izdvajamo nagrade u zemlji:
Na takmičarskim festivalima u organizaciji Saveza KUD-a Beograda „Amateri svome gradu“ u 2014. godini KUD ”Batajnica” osvojilo je ukupno jedanaest nagrada, izdvajamo:
1. Prvu nagradu i plaketu ”Olga Skovran” za najbolju izvornu koreografiju ”Što mi omilelo nane” Igre iz Ponišavlja – koreograf Mirko Mutapčić
2. Prvu nagradu za najbolji orkestar u Beogradu
3. Prvu nagradu za najbolji scenski nastup na takmičenju

Na istom tom takmičenju 2017. godine izdvajamo:
1. Drugu nagradu u kategoriji za najbolju izvornu koreografiju
,,Bukovicom prođi”, prikaz igara, pesama i dela svadbenog običaja

Izdvajamo nagrade u inostranstvu:
1. Zlatni pehar za najbolji ansambl u gradu Keljcu u Poljskoj 2012. godine
2. Druga nagrada za najbolji ansambl, druga nagrada za najbolji kostim, druga nagrada za najbolju koreografiju, Turska 2014. godine
3. Prva nagrada za najbolju dečiju koreografiju, Turska 2015.
4. ”Zlatno runo” za ansambl koji je najbolje predstavio kulturnu baštinu svoje zemlje, Dižon, Francuska 2016.

Od oktobra 2015. g. do januara 2016. g. prvi izvođački ansambl, narodni orkestar, ženska i muška pevačka grupa učestvuju u realizaciji snimanja filma ”Srpska folklorna priča”. Reč je o studentskom projektu “StudAVP” koji je pod pokroviteljstvom Evropske Unije i “TEMPUS” programa, a u kojem su učestvovali i Fakultet dramskih umetnosti kao i Visoka škola elektrotehnike i računarstva u Beogradu. Medijski pokrovitelj filma Javni medijski servis Srbije (RTS), prikazao je film početkom avgusta meseca na svom Drugom kanalu.

Kroz dosadašnji rad, ansambli KUD – a ”Batajnica” svoju kulturnu baštinu predstavljali su u sledećim zemljama više puta: Republika Srpska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija, Bugarska, Grčka, Turska, Poljska, Francuska, Nemačka, Italija, Rusija...

U Junu mesecu 2016. godine KUD ”Batajnica” je učestvovalo u postavljanju kamena temeljca za izgradnju hrama Sv. caru Lazaru i Nikolaju II Romanovu, u gradu Kingisepu, tom prilikom održan je koncert i u Sankt Peterburgu u Rusiji.
U avgustu mesecu, takođe 2016. godine, izvođački ansambl i narodni orkestar učestvovali su na dva prestižna internacionalna festivala u Francuskoj. Prvi festival bio je revijalnog karaktera u gradu Agenou (57 godina održavanja ovog festivala), a drugi najveći takmičarski festival u Evropi koji se održava 70 – i put u gradu Dižonu. Festival je još poznat i kao najveći festival vinograda u Francuskoj. Sa ovog festivala KUD ”Batajnica” se vraća sa osvojenom plaketom ”Zlatno runo”, koje se dodeljuje ansamblu koji je najbolje predstavio kulturnu baštinu svoje zemlje.

Umetnički rukovodilac ženske pevačke grupe: Maja Stojanović
Umetnički rukovodilac muške pevačke grupe i dečijeg hora: Jovana Zukanović
Umetnički rukovodioci tamburaškog orkestra: Bane Jovanović - Šanjika i Miloš Mutapčić
Umetnički rukovodilac narodnih orkestara: Miloš Mutapčić
Umetnički rukovodilac dečijih grupa: Milan Mutapčić
Umetnički direktor i umetnički rukovodilac izvođačkog ansambla: Mirko Mutapčić.
Predsednik društva: Ružica Mutapčić