CIOFF-SERBIA
Međunarodni savet organizatora
festivala folklora i tradicionalne kulture

Nacionalna sekcija Srbija

IX МДФФ „Лицидерско срце“ 2017, Ужице, Србија


X Међународни дечији  фолклорни фестивал „Лицидерско срце“ одржан је од 14. до 19. августа 2017. године у граду Ужицу, на Златибору и у Вишеграду (Република Српска – БиХ).

Фестивал је подржао Град Ужице, представништво Републике Српске у Београду, Министарство просвете Републике Србије и локалне власти општина у којима се одржава.

Учесници су били ансамбли из Бугарске, Кине, Пољске, Румуније, Македоније, Турске, Републике Српске, Грчке, Перуа и многих ансамбала из Србије. На фестивалу је учествовало око 1000 деце и младих. Укупно 25 ансамбала из 10 земаља.

 

Свечано отварање фестивала одржано је на градском тргу у Ужицу у понедељак, 14. и око 5000 људи је гледало програм. Поред главних фолклорних концерата, организоване су и следеће активности: изложба традиционалних ношњи земаља учесница, фолклорне играонице (радионице) – које су биле веома добро посећене, сајам ЕКСПОУЖИЦЕ, посета културно-историјским споменицима и туристичким дестинацијама у западној Србији, велика зумба журка – такође на тргу, где је играо читав град, затим хуманитарна  акција „Лицидерско срце деци „. Свечаност затварања  је улепшана величанственим ватрометом у петак, 18. августа, испред неколико хиљада људи, на градском тргу у Ужицу.

Фестивал је имао велику медијску пажњу, тако да су многе ТВ и радио станице, новине и интернет портали информисали о фестивалу.