CIOFF-SERBIA
Međunarodni savet organizatora
festivala folklora i tradicionalne kulture

Nacionalna sekcija Srbija

XVI Interetno festival Subotica


Šesnaesti po redu Interetno Festival, u organizaciji Mađarskog kulturnog centra „Nepker“ i Grada Subotica, biće održan od 22. do 26. avgusta u centru grada.

Tokom pet festivalskih dana, posetiocima će se predstaviti dvanaest folklornih grupa iz šest zemalja. Manifestacija će svečano biti otvorena u MKC „Nepker“, dok će po prvi put ceremonija zatvaranja biti na Letnjoj pozornici na Paliću.

Na Festivalu će nastupiti četiri domaće i sedam inostranih grupa iz šest zemalja, Mađarske, Hondurasa, Letonije, Čilea, Paragvaja i Meksika. Plesne panorame će se održavati u MKC „Nepker“ svakog dana od 19.30 ili od 20 časova. Posetioci i ove godine mogu da kupe pasoš festivala od 20. avgusta, kojim ostvaruju pravo na popuste, učešće u nagradnoj igri i slobodan ulaz u Festivalski klub – kaže Izabela Poljaković dodajući da će, kao i prethodnih godina, Interetno dani biti održani  i u Kanjiži, Senti, Srbobranu i Kiškunhalašu.

Pored bogatog kulturno-umetničkog programa, „Interetno“ će i ove godine ponuditi   prateći program u vidu vašara narodnih rukotvorina, gastro sela, Vinske ulice, Igraonice za decu  i festivalskog kluba.

Trudili smo da Subotičanima donesemo najlepše stvari.  Imaćemo ove godine oko 100 izlagača, 13 vinarija će se predstaviti, a u popodnevnim satima dečja igraonica će imati svoje programe. Od ove godine, novina je što će biti organizovan i kutak za mame i bebe – poručuje Hajnalka Bodrogi, organizatorka Festivala.

Iako su i pripremu ovogodišnjeg Festivala pratili veliki finansijski problemi, organizatori ističu da nisu ni pomišljali da odustanu od njegove organizacije.Morali smo da pravimo teške kombinacije, izmišljali smo nemoguće, a sreća je što su nam dugogodišnji sponzori ostali verni i što smo na nekim konkursima u inostranstvu, uspeli da obezbedimo dovoljna sredstva da Festival organizujemo dostojanstveno – kaže Bela Bodrogi, direktor Festivala „Interetno“.